Orthodox Christendom

28-02-2017, Rotterdam

In memoriam
Aartspriester Grigoriy Krasnotsvetov

(18 januari 1961 – 27 februari 2017)

Отец Григрорий Красноцветов


Op de avond van 27 februari 2017 is aartspriester Grigoriy Krasnotsvetov, secretaris van het bisdom Den Haag en Nederland van het Patriarchaat van Moskou, vredig ingeslapen in de Heer. Kort daarvoor was hij 56 jaar geworden.


De uitvaartdienst zal plaatsvinden op
2 maart 2017 om 11:00
in de kerk van de heilige en rechtgelovige Grootvorst Alexander van de Neva
 (Schiedamsesingel 220, 3012 BA Rotterdam)


De dienst zal worden geleid door de hooggewijde Simon, aartsbisschop van Brussel en België en locum tenens van het bisdom Den Haag en Nederland. De geestelijkheid van beide bisdommen is van harte welkom (kleur gewaden: wit), evenals alle gelovigen, vrienden en bekenden van vader Grigoriy.

Eeuwige gedachtenis, aartspriester Grigoriy Krasnotsvetov!

Aartspriester Grigoriy Krasnotsvetov was de zesde priester in het oude geslacht Krasnotsvetov. Zijn grootvader, priester Michail Krasnotsvetov, was in 1931 gearresteerd en op 12 oktober 1937 geëxecuteerd (hij is postuum in ere hersteld). Zijn vader, aartspriester Pavel Krasnotsvetov, dient tot op heden als rector van de kerk van de Moeder Gods van Kazan in Sint-Petersburg.

Vader Grigoriy studeerde in 1984 af aan het Theologisch Seminarie van Leningrad. In 1988 beëindigde hij de Theologische Academie van Leningrad met de graad van Kandidaat  in de Godgeleerdheid.

In 1988 werd hij tot diaken gewijd door Metropoliet Alexis van Leningrad en Novgorod (de latere Patriarch Alexis van Moskou en geheel Rusland), die hem in 1989 eveneens tot priester wijdde.

In 1990 werd vader Grigoriy uitgezonden om in Nederland te dienen. Hij werd aangesteld als rector van de parochie van de Moeder Gods van het Snelle Verhoor in Rotterdam. Vanaf 1992 diende hij ook als secretaris van het bisdom Den Haag en Nederland.

Een van de belangrijkste verdiensten van aartspriester Grigoriy was de bouw van een nieuwe Orthodoxe kerk in Rotterdam. Vanaf 1993 wijdde vader Grigoriy zich 10 jaar lang aan de verwezenlijking van dit project. Dankzij zijn energie, zijn inspanningen en in niet geringe mate ten koste van zijn zenuwen werd zo de eerste kerk in Nederland gebouwd die aansluit bij de beste voorbeelden van de Russisch-Orthodoxe architectuur. De kerk werd op 20 juni 2004 gewijd ter ere van de heilige en rechtgelovige Alexander van de Neva door Metropoliet Kirill van Smolensk en Kaliningrad, de huidige Patriarch Kirill van Moskou en geheel Rusland.

Het bouwen van een kerk was een verdienste, maar waarschijnlijk een nog grotere verdienste van vader Grigoriy was het creëren van een sterke Christelijke gemeenschap binnen deze kerk. Vader Grigoriy is dierbaar voor parochianen van de kerk in Rotterdam, voor parochianen van andere kerken en zelfs voor gedetineerden – want ook voor hen droeg hij pastorale zorg. Voor allen was hij een toonbeeld van de liefde des Heren, voor Wie er geen grote of kleine mensen bestaan, maar enkel geroepenen tot het Koninkrijk Gods..

Eeuwige gedachtenis, aartspriester Grigoriy Krasnotsvetov!