Orthodox zomerkamp 2012 in Ommen

Orthodox zomerkamp

Van 29 juli t/m 5 augustus vond voor de twaalfde keer het Orthodoxe Zomerkamp (OZK) plaats, georganiseerd door de Orthodoxe Jongeren in Nederland (OJN) en in België (OJB-JOB). Het kamp zet sinds 2000 de traditie van de Orthodoxe Kinderkampen van de Vereniging van Orthodoxen “Heilige Nikolaas” voort, die ca. 25 jaar geleden voor het eerst werden gehouden. Het kamp vond onderdak op vakantiecentrum “De Wolfskuil” in Ommen.

Het kamp werd gehouden met de zegen van de Orthodoxe Bisschoppenconferentie van de Benelux. Hoofd kampleiding was Alexandra Bakker, in het dagelijks leven werkzaam in het middelbaar onderwijs. De geestelijke verzorging was in handen van aartspriester Alexander Yavarouski (rector van de parochie van de h. Mattheos in Leuven), priestermonnik Boris (Chapchal) (klooster van de h. Profeet Elia Sint-Hubert), priester Hildo Bos (parochie h. Nikolaas, Amsterdam) en diaken Dimitri Jatsun (parochie van Christus' Geboorte, Antwerpen).

Aan het OZK namen dit jaar 52 kinderen uit Nederland en België deel, die werden begeleid door 20 leiders. Thema was “Ik geloof”. Het thema werd uitgewerkt in catechese, spelen en gesprekken op verschillende manieren die aansloten bij het niveau van de leeftijdsgroepen.

De jongste groep (7-9 jaar) besprak de dagelijkse lezingen uit het Evangelie aan de hand van verhalen en de Geloofsbelijdenis. De middengroep (10-12 jaar) heeft zich de hele week vooral bezig gehouden met de Geloofsbelijdenis. Centraal bij de jonge tieners (13-14 jaar) stond een project waarbij leiders werden geïnterviewd over hun eigen geloof. De oudste groep (15-16 jaar) ging in op het persoonlijke geloof, o.a. aan de hand van een enquête onder de tieners in het kamp. Tijdens de laatste catechese-les hebben alle groepen zich voorbereid op de biecht.

Een bijzondere traditie die zich heeft gevormd is het schilderen van ikonen op doek door tieners. Dit gebeurt in de kerk in stilte en met gebed; als voorbeelden zijn schetsen gebruikt van bestaande ikonen (dit jaar van de Annunciatie).

Dit jaar waren er onder de deelnemers veel goede zangers, wat te merken was tijdens de ochtend- en avondgebeden en de Goddelijke Liturgie. Ook bij het kampvuur en de “bonte avond” (de slotavond) werd er met de hele groep veel gezongen onder leiding van vader Boris. Sommige activiteiten voor de jongere kinderen werden georganiseerd door de oudste kinderen, o.a. als een manier om te proeven aan een mogelijke rol als leider in de toekomst.

Het kamp lag op een prachtig natuurgebied. De kinderen sliepen en aten in tenten op twee grasvelden in het bos. Ook de kerk was ingericht in een speciale kerktent. De kinderen genoten van de mogelijkheid om de hele dag buiten te zijn. Elke dag was er minstens één spel in het bos; daarnaast maakten de tieners een trektocht van een dag en gingen alle deelnemers naar het zwembad.

Op de voorlaatste dag van het kamp, 4 augustus, werd de Goddelijke Liturgie gevierd. Deze stond in het teken van de Transfiguratie (6 augustus) en werd geheel door de kinderen gezongen. Na de Liturgie bereidden de kinderen toneelstukjes, liedjes en dansnummers in voor de bonte avond. De avond werd afgesloten met een avondgebed in het bos.

Het Orthodoxe Zomerkamp 2012 was een geslaagd kamp, dat voor veel deelnemers een verdieping van hun beleving van het geloof betekende. Meerdere kinderen hebben nu al aangegeven dat ze in 2013 graag mee willen gaan. Ook hopen sommige deelnemers om in de toekomst ook als leiding mee te gaan.

Het volgende Orthodoxe zomerkamp staat gepland van 19 tot 29 juli 2013. Bij gebrek aan een terrein in België wordt het kamp wederom op een locatie in Nederland gehouden.